torstai 14. toukokuuta 2020

LUOTTOPIZZA

 Jo seurusteluaikoinamme, Olavin vielä ollessa ravintolakokki,
hän toi usein pizzan mukanaan,
kun tuli Annikkaa tapaamaan työvuoronsa jälkeen.
Sitä tehtiin myös usein lauantai iltaisin,
lastemme vielä kotona asuessa.
Nyt viimeisen vuoden aikana,
olemme ottaneet tavaksi pitää perjantaisin pizzaperjantain.
 Olavi tekee pizzataikinan edellisenä iltana
ja taikina nousee hitaasti jääkaapissa.
Kunnes perjantai iltana se nostetaan pois jääkaapista
 ja työstetään pizzaksi.
Ei siis lienee yllätys, että pizza on
yksi meidän suosikki ruuistamme:)

Luulimme aina, ettei kotiuunissa pysty tekemään ravintolatasoista pizzaa,
mutta olemme joutuneet toteamaan, olleemme totaalisesti väärässä.
Pizzan teon salaisuudet kotioloissa keksi Olavi,
mutta nyt sen osaa jo Annikkakin hyvin toteuttaa.

Näin se tapahtuu.

LUOTTOPIZZA

2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
noin 4 - 4,5 dl karkeita vehnäjauhoja
2 dl vettä

Mittaa taikinakulhoon kuivahiiva, suola ja pari desiä karkeita vehnäjauhoja.
Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Lisää kylmä vesi ja sekoita.
Kun olet saanut veden ja kuiva-aineet hyvin sekaisin,
lisää karkeita vehnäjauhoja niin, että taikina lähes
irtoaa vuuan reunoista.
On tärkeää, ettei takinasta tule liian tiivis.
Jotta pohjasta tulee yhtä täydellinen ja jopa parempi,
kuin ravintoloiden pizzapohjat, taikinan tulee olla
tarpeeksi pehmeä, jopa löysähkö.
Yrityksen ja erhedyksen kautta löydät sopivan taikinan
koostumuksen.

Kun taikina on sopivaa rakenteeltaan, peitä kulho elmukelmulla
ja aseta se jääkaappiin kohoamaan.
Taikinan olisi hyvä antaa kohota kaikessa rauhassa,
 joten voit tehdä taikinan vaikka edellisenä iltana jääkaappiin
ja työstää siitä pizzan vasta seuraavana iltana.

Toki voit tehdä taikinan myös sillä ajatuksella, että annat sen kohota huoneenlämmössä,
jolloin veden tulee olla lämmintä, jotta taikina aloittaa heti kohoamisen. Mutta muista, että näin toimiessa, taikina kohoaa suht nopeasti, eikä sitä todellakaan voi jättää huoneenlämpöön tuntikausiksi.

Kun taikina on kohonnut, kaada se leivinpaperin päälle
ja painele siitä ovaalin muotoinen pizzapohja, jättäen reunoille hieman paksummin taikinaa.
Taikina saattaa tarttua käsiin, sitä painellessasi,
joten voit käyttää apuna karkeita vehnäjauhoja tai öljyä,
 ripottelemalla/ lorauttamalla niitä kevyesti taikinan päälle, jolloin painelu onnistuu vaivatta.

Levitä valmiin pizzapohjan päälle ensin juustoraaste
ja vasta juustoraasteen päälle muut "höystöt".
Valuttele lopuksi tomaattikastike pizzalle
ja anna pizzan kohota pöydällä.

Laita uuni lämpiämään  (225 kiertoilma ja 250 astetta normi) ja pidä pelti uunissa pizzan kohoamisen ajan.
Kun pizza on mielestäsi valmis uuniin, siirrä se leivinpaperin avulla,
uunista ottamallesi kuumalle pellille
(varo ettet polta käsiäsi kuumalla pellillä).
Paista pizza uunin keskitasolla,
kunnes pizza on valmis.

-Annikka ja Olavi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa mukaan aikamatkalle kuplassa.
Jätähän jonkin viestin matkastasi kuplassamme:)